fbpx

Верховна Рада підтримала запровадження воєнного стану в Україні на 30 днів.

Воєнний стан запровадять в областях, що межують з РФ, а також з Придністров’ям, та в областях, що виходять до акваторії Чорного та Азовського морів. Точний список областей, де запроваджується воєнний стан: у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях.

Кому не можна виїжджати за кордон?

Під час засідання Верховної Ради Президент України повідомив, що воєнний стан ніяк не вплине на процес перетину кордону. Не варто виїжджати за кордон лише резервістам першої черги (про це робиться спеціальна позначка у військовому квитку).

За словами керівника Державної прикордонної служби України Петра Цигикала, для українців в пунктах пропуску ніякого додаткового котролю та обмежень не буде.

Що буде з авіасполученням?

У «Борисполі» запевняють, що ніяких змін в роботі аеропорту в зв’язку з воєнним станом не буде. Рейси виконуватимуться за розкладом. У інших аеропортах України рейси – аналогічно. Авіаційне сполучення в/з та в межах України здійснюватиметься у штатному режимі і без будь-яких обмежень.

Вартість на авіаквитки може зрости у зв’язку з підвищенням страхових тарифів. Справа в тому, що кожен рейс повинен бути застрахований, а переліт в країну з воєнним станом оцінюється страховими компаніями дорожче. Однак страхування рейсу становить не більше 1% від собівартості квитка.

Чи буде обмежена свобода пересування?

Розклад руху поїздів може бути змінено під потреби військових. Також можливі збої й затримки у русі і зменшення кількості пасажирських рейсів. Однак це станеться тільки в дійсно необхідному випадку, пояснив глава Генштабу Віктор Муженко.

Президент під час виступу в парламенті пообіцяв, що конституційні права українців, в тому числі і на вільне пересування, не будуть обмежувати, якщо не буде наземної загрози нацбезпеці України з боку Росії.

Безвізовий режим під час воєнного стану

Ніякої офіційної інформації про скасування безвіза не було. Українці і далі можуть подорожувати до Європи без віз. Єдиною складністю, ймовірно, стане посилення огляду особистих речей, багажу і транспортних засобів при проходженні митного контролю.

За матеріалами glavred.info та turprofi.com.ua

2 thoughts on “Як воєнний стан вплине на БЕЗВІЗ та виїзд за кордон

    • Твоя країна says:

      Доброго дня, Марія.
      Що конкретно Ви не зрозуміли по інформації?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *