fbpx

Тема працевлаштування в Чехії по польським візам, не одноразово піднімалась, на теренах Інтернету. В соцмережах відкрито пропонується робота в Чехії, для власників біометричних паспортів та закордонних паспортів з польськими візами. Якщо з біометричними паспортами, працевлаштування на території Чеської республіки є явно не законним, то з польськими візами весь час йде спроба пошуку, будь яких варіантів обійти закон. Про наслідки незнання закону, в цій статті пояснювати не будемо – всі ми дорослі люди. Мова піде про, так звані, відрядження від польської фірми для роботи в Чехії. І на скільки така можливість є законною.

Почнемо з того, що будь який спосіб працевлаштування для громадян України, потребує схвалення відповідних органів Чеської республіки. У випадку:

  1. Працевлаштування на термін до 90 днів, необхідно отримати дозвіл з Уряду праці ЧР.
  2. Працевлаштування на термін більший за 90 днів, необхідно оформити робочу карту, яку видає Міністерство внутрішніх справ ЧР (або синю карту, яка видається тільки висококваліфікованим фахівцям, а в окремих випадках, отримати дозвіл з Міністерства праці).

Але закон робить виключення для громадян країн не членів ЄС, у випадку відрядження від іноземної фірми, яка знаходиться на території ЄС, для надання ПОСЛУГ фірмі, яка знаходиться в Чехії. В цьому випадку, якщо термін відрядження не перевищує 90 днів, ані дозвіл на працевлаштування, ані дозвіл на проживання на території Чеської республіки не вимагається.

Як пишуть на сайті consultservis.com, для того, щоб ви могли працювати в Чехії по відрядженню від польської фірми, ви повинні бути працевлаштовані і вже деякий час працювати в даній польській фірмі. Вас можуть вислати у відрядження, тільки для надання ПОСЛУГ, і ні в якому разі не для виконання роботи, яку виконують працівники чеської фірми, куди вас відрядили. Надання послуг, можливе тільки у випадку заключення договору між польською та чеською фірмами.

Наведемо приклад:

1.Польська фірма, яка займається поставкою і монтажем обладнання, заключила договір з чеською фірмою, якій потрібне таке обладнання. В рамках договору, польська фірма може вислати свій персонал (включаючи громадян країн не членів ЄС) у відрядження до Чехії, для надання послуг монтажу обладнання, або наприклад, для сервісного обслуговування раніше встановленого обладнання. Але ні в якому разі не для роботи на цьому обладнанні, або виконання будь яких інших робіт.

2.Чеська фірма, заключила договір з польською будівельною фірмою, на проведення утеплення фасаду будівлі. Польська фірма може послати у відрядження своїх робітників, для виконання цих робіт на основі договору з чеською фірмою. Але якщо у відрядженні громадянин України, він не може працювати більше 90 днів протягом півроку. І повинні бути дотримані умови, що українець легально працевлаштований у цій польській фірмі і фірма дійсно займається будівельними роботами.

Кадрові агенції, які знаходяться на території Польщі, можуть надавати робітників чеським роботодавцям, тільки у випадку, якщо мають дозвіл від керівництва Уряду праці ЧР на надання таких послуг на території Чехії. Якщо польська кадрова агенція відповідної ліцензії не має, її діяльність є не законною. Так само і чеська кадрова агенція не має право працевлаштовувати громадян України з польськими візами на території Чехії.

Після введення безвізового режиму перетину кордону Шенгенського простору і майже річного досвіду міграції українців, поліція зокрема Словаччини та Чехії, приділяє підвищену увагу контролю трудової міграції. І як наслідок масових порушень, вводяться послідовні поправки до законів Європейських країн, з більш жорсткими правилами перебування на їх території.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *